Finnairin tervehdys Malmin lentoaseman 70-vuotisiltajuhlassa 22.11.2008

Arvoisat 70-vuotiaan Malmin lentoaseman ystävät,

Onpa kyse yksittäisen ihmisen tai yhteisön, vaikkapa kokonaisen kansakunnan vaiheista, elämään sisältyy erilaisia kiintopisteitä. Ne voivat olla ajallisia jaksoja, maantieteellisiä paikkoja tai näiden yhdistelmiä.

Uskon, että Malmin lentoasema on monentasoinen kiintopiste useimmalle meistä täällä tänään juhlivalle, mutta myös koko Suomen kansalle sen tietyssä historian vaiheessa sekä edustamalleni lentoyhtiölle Finnairille.

Malmin kenttä oli Finnairin, silloiselta nimeltään Aeron, kotipesänä toisen maailmansodan kahta puolen. Kun valvontakomissio piti tätä kenttää hallinnassaan, Aero lensi parin vuoden ajan Hyvinkään kentältä, joka juhli 60-vuotista historiaansa aiemmin tänä vuonna.

Tämä halli ja koko asemarakennus oli aikoinaan suomalaisen liikenneilmailun sydän. Täältä lähdettiin asioille ja sukuloimaan muualle kotimaassa. Täältä käsin myös lennettiin Suomea maailman kartalle sen, mitä suomalaisella sitkeydellä ehdittiin. Yhä tiiviimpiä ja kaukaisempia kaupallisia ja poliittisia suhteita luotiin sitä mukaa kuin Aeron reittikartta levittäytyi laajemmalle Eurooppaan.

Malmin lentokentän historia on kunniakas ja sitä on syytä juhlia. On hienoa, että kentän vaiheet on koottu yksiin kansiin. Siinä Malmin lentoaseman ystävät on tehnyt merkittävän teon.

Samalla kun tarkastellaan historiaa, katseet kääntyvät myös eteenpäin horisonttiin. Koetammepa pohtia sitä, mikä on Malmin lentokentän kohtalo tai mikä on ylipäätään lentämisen tulevaisuus, uskon että me ilmailun eri tahojen edustajat olemme yhteisellä asialla.

Erityisesti viime aikoina lentoasemien pitäjiä ja lentoyhtiöitä on ajettu yhä ahtaammalle erilaisilla ympäristöperusteilla - faktisilla tai fiktiivisillä. Hurmoksellisimmissa kommenteissa on esitetty jopa koko liikennemuodon hävittämistä.

Lentoliikenne on kuitenkin ekotehokkain liikennemuoto, jos lasketaan sen vaikutusta maailmantalouteen. Alle kahden prosentin CO2-päästöillä tuotetaan kahdeksan prosenttia maailmanlaajuisesta kansantuotteesta. Lisäksi koko teollisuudenala kantaa itse omat kustannuksensa, ilman käyntiä veronmaksajan taskulla.

Finnair täytti kolme viikkoa sitten 85 vuotta. Historiikin kirjoittamisen sijasta käänsimme katseet tulevaisuuteen ja kirjoitimme futuriikin, kuvauksen siitä, miltä lentoliikenne näyttää tämän vuosisadan lopulla, mitä energialähteitä silloin käytetään, millaista on avaruusmatkailu jne. Mukana oli yli 20 ilmailuteollisuuden sekä tulevaisuus- ja ympäristötutkimuksen asiantuntijaa.

Mahtavat tulevat sukupolvet aikanaan nauraa liikuttaville kuvauksillemme, mutta meistä on tärkeää tänä päivänä keskustella ennakkoluulottomasti tulevaisuuden lentoliikenteestä ja sen ympäristövaikutuksista. Me Finnairissa uskomme lentomatkustuksen räjähdysmäiseen kasvuun, kun lentokoneiden voimanlähteet saadaan kehitetyksi päästöneutraaleiksi, mikä on IATAn tavoite seuraavalle 50 vuodelle.

Samaa ennakkoluulottomuutta toivon myös pohdittaessa Malmin lentokentän tulevaisuutta. Maineikkaalla lentoasemalla voisi olla paljon tarjottavana vaikkapa sellaiselle ilmailuun ja lentämiseen väljästi liittyvälle kaupalliselle toiminnalle, joka kokoaa suuria yleisöjä.

Samalla kenttä täyttää perustehtäväänsä uusien lentäjäsukupolvien koulutuksen, erilaisten lento-operaattoreiden sekä koko suomalaisen ilmailun tukikohtana - Helsingin ja helsinkiläisten sydämessä.

Finnairin ja finnairilaisten puolesta haluan toivottaa onnea ja menestystä Malmin lentoasemalle ja sen ystäville!

Taneli Hassinen
Talousviestintä- ja sijoittajasuhdejohtaja
Finnair